Koorleden aan het woord

Repetitie

Wij zijn benieuwd waarom enkele leden zich bij het Dierens Mannenkoor hebben aangesloten. En bij het koor zijn gebleven. Wij hebben uit elke stemgroep een koorlid enkele vragen gesteld. Zo willen wij graag weten wat het koor voor een ieder betekent.

Waarom ben je bij het koor gegaan?

Leendert kwam als toeschouwer regelmatig naar optredens en genoot hiervan. Tijdens een kerstconcert realiseerde hij zich dat hij dat hij mee wil zingen en heeft zich opgegeven.
Een repetitie is heel ontspannend voor hem. Hij vergeet zijn werk en is samen met anderen bezig iets moois aan het maken.

Henk heeft altijd graag gezongen. Zijn carpoolmaatje zong tijdens een autorit wel eens en zo kwam het koor ter sprake. Vooral het enthousiasme van zijn collega heeft geholpen de stap te zetten. Henk komt uit een muzikale familie. Op verjaardagsfeestje trad het “Bosveld koor” regelmatig spontaan op, dus aansluiten bij een groter koor lag erg voor de hand.

Huub vindt zingen leuk, maar het is lastig om teksten uit het hoofd te zingen.
Hij heeft altijd in het buitenland gewerkt, onder andere in Afrika. Toen tijdens de eerste repetitie “Tears of Africa” gezongen werd, voelde dit als een welkomstlied speciaal voor hem. Toen duidelijk werd dat er met bladmuziek gezongen werd, was het snel duidelijk dat het Dierens Mannenkoor zijn koor is.
Voor hem is de ontspanning en gezelligheid tijdens een repetitie zeer belangrijk.

Joop is in het Amsterdamse in een knapenkoor begonnen. Door zijn werk heeft hij in verschillende plaatsen gewoond en hij is uiteindelijk in Dieren terecht gekomen. Hij is ook blijven zingen. Een buurman zat bij het Dierens Mannenkoor en het koste weinig moeite hem over te halen om bij het koor te gaan. Naast dat hij zingen leuk vind, houdt het hem ook geestelijk actief. Hij is licht dyslectisch waardoor hij nieuwe teksten niet gemakkelijk leest. Door de teksten uit zijn hoofd te leren, kan hij extra van het zingen genieten.

Wat zijn leuke en memorabele momenten?

Huub kent, vanwege zijn werk, de Franse taal erg goed. Toen er tijdens een concert enkele Franse nummers op het repertoire stonden, heeft hij Franse les gegeven. Naast werken aan een goede uitspraak heeft hij uitgelegd waar de teksten over gaan. Als schoolmeester is extra genieten om te zien hoe de koorleden hun best doen om de muziek zo goed mogelijk te laten klinken.
Een ander gedenkwaardig moment was een optreden samen met een jeugdkoor uit Ede, waarbij een soliste hem tot tranen wist te beroeren.

Voor Henk zijn de optredens altijd een hoogtepunt, vooral de optredens buiten Dieren.
Het concert tijdens het 30-jarig jubileum, waar het Deep River Quartet een gastoptreden verzorgde, was zeer bijzonder. Dit is gehouden in de sporthal van Theothorne. De zaal moest omgetoverd worden tot een concertzaal. Alle koorleden hebben hier samengewerkt om dit te realiseren en het optreden is groot succes geworden.

Voor Leendert is het dagje uit naar Edam geweest. Het was een uitje samen met de partners. Mede door het gastoptreden was het een gezellige dag. Tijdens het afsluitende diner werd er voor een jarig meisje door het hele koor uit volle borst een liedje gezongen. Iets om nooit te vergeten!

Ook voor Joop zijn optredens in het algemeen bijzonder. Je merkt dan dat op zo’n moment iedereen een tandje bijzet om er een groot succes van te maken. Een heel bijzonder optreden is het optreden in Toldijk geweest, een optreden in de feesttent bij Normaal. Het mannenkoor mocht samen met Ernst-Daniel Smit voor Benny Jolink optreden. Omdat een ander koor op het laatste moment uitgevallen was, was er maar een week voor de voorbereiding. En toch is het een succes geworden!

Voor Leendert is het optreden op 4 mei altijd memorabel. Het Dierens Mannenkoor krijgt elk jaar de eer om tijdens de dodenherdenking in Rheden enkele liederen ten gehore te brengen. Het gevoel van samen herdenken blijft bijzonder. Jong en oud, mensen met verschillende achtergronden. Het blijft een grote eer om hier jaarlijkse onze bijdrage te mogen leveren.

Waarom zou iemand lid moeten worden?

Er zijn meerdere argumenten:
- Ontspanning: zingen is ontspannend. Je vergeet je normale werkzaamheden, je moet je op iets anders concentreren.
-Resultaat: je hebt direct resultaat van je inspanning. Als je aan een nieuw nummer begint, denk je dat wordt niets. Als je vervolgens een tijdje geoefend hebt, dan klinkt het steeds beter.
- Samen: je maakt samen iets. Iedereen heeft een stem en kan in principe zingen. Het is dus ook zeer laagdrempelig.
- Voldoening: voor de meesten geldt dat de waardering die je van het publiek krijgt, je weer een stukje laat groeien. Je hebt met zijn allen iets moois gepresteerd en dat straalt op iedereen af.

Ria en Jos